De Congoboot

De kinderen kwamen met de Congoboot. De Victoriaanse afkeer voor seksualiteit was nog nadrukkelijk aanwezig. Het was een absoluut taboe. Een van de opmerkelijkste passages in het dagboek van de negentiende-eeuwse dichter Jacob van Lennep is die over de huwelijksnacht. De passage is te lang om hier geciteerd te worden. Er blijkt evenwel uit dat meisjes uit de burgerlijke kringen analfabeet waren op seksueel gebied en totaal onwetend het huwelijk ingingen.

“Ca jamais”

Tante Jeanne Jacqmain

Pas tegen het einde van haar leven onthulde Jeanne Arts aan sommige intimi dat het haar ook zo was vergaan. Zij vertelde dat zij had ‘gebeuzeld’ toen haar biechtvader haar had gevraagd “of ze van alles op de hoogte was en klaar voor het huwelijk”. Op de huwelijksreis naar Lourdes was zij dan ook van streek geraakt want met de kreet: “Ca jamais”, had zij geweigerd te ondergaan waar alleen slechte vrouwen zich aan onderwierpen. Terug in Antwerpen was zij cito presto terug naar haar biechtvader gelopen die verbijsterd zei: “Maar Jeanne, en ik had het u nog zo gevraagd”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s