Georges en Elsa

Georges Valentine Arts was het negende kind en de zevende zoon van Guilielmus Arts (VII-b) en Maria Van Bogaert.  Hij werd in de Nationalestraat te Antwerpen geboren op maandag 15 mei 1905.

Georges volgde de lagere Humaniora aan het Onze-Lieve-Vrouwcollege, en daarna de Handelshumaniora aan het Sint-Ignatiusinstituut.  Hij volbracht zijn militaire dienst bij de Zesde Linie te Berchem als ordonnance van de Kapitein.  Hierna begon Georges zijn carrière in het Modepaleis.

Als 23-jarige is Georges te Antwerpen gehuwd op woensdag 27 juni 1928 met de 20-jarige Elza Henrica Joanna Schiltz. Het kerkelijk huwelijk werd ingezegend in de Sint-Andrieskerk door George’s broer Henri.  Elza is de oudste dochter van Louis Schiltz en Jeanne Lommaert.  Ze werd geboren in de Zonstraat te Borgerhout op zondag 26 januari 1908.  Elza volgde de lagere Humaniora aan de Sint-Lutgardisschool, en ging vervolgens naar de Zusters van Liefde te Zaffelare. Het huwelijk Arts – Schiltz werd uiteindelijk gezegend met zeven kinderen.

Na bompa Arts met zijn rijke kroost en nonkel Charles en tante Marguerite met hun bende, bewoonden Georges en Elza vanaf 1928 en gedurende tien jaar het prachtige Modepaleis. Weliswaar in de “sous-sol” met bezoek van rioolratten, doch dit kon de stemming en gezelligheid niet bederven. Bezoek kwam geregeld van nonkel Rie “de witheer” en Bompa Arts, maar vooral nonkel Jefke en nonkel Fa, als ze over hun theewater van Leuven kwamen.

’t Was de gewoonte zondags na de noen met zijn allen naar Edegem te gaan. De nonkels en tantes keuvelden onder elkaar, speelden een kaartje en zongen onder pianobegeleiding. De kinderen konden ravotten in de tuin, fruit rapen en bij Hortense in de keuken het 4-uurtje gebruiken. De jongeren herinneren bompa Arts als een eerbiedwaardig man, maar toch afstandelijk en soms te streng. Zeker als er druiven uit de serre werden gepikt of pêche. Die waren geteld! En toch was het fijn met zoveel kozijns en nichten samen te zijn.

Gedurende tien jaar heeft het echtpaar in het Modepaleis gewoond. Door de oorlogsjaren en door de verhuis van het gezin Arts – Schiltz naar de Grote Steenweg 421 te Berchem, veranderden de wekelijkse gewoonten.

In 1940 verbleven de kinderen enkele dagen in het huis van nonkel Toine aan de Jan Van Rijswijcklaan. Vader George wilde met kinderen niet op de vlucht en hield overal een oogje in het zeil. Toch ging de familie in de oorlogsjaren – zoals vele andere familieleden – naar Blankenberge aan zee. Eerst in een villa op “den dijk”, daarna ook in Hotel Du Phare.

Een andere grote familietraditie was Nieuwjaar. Dan trok het gezin op ronde: eerst naar bompa van Edegem om vervolgens bij alle nonkels en tantes Nieuwjaar te wensen. Overal een drankje en snoep, en soms een “enveloppeke” van peter of meter. Ook de communiefeesten gingen niet ongemerkt voorbij. Van feesten kenden ze in de familie Arts wel wat!

In 1958 namen Georges en Elza hun intrek in een nieuw gebouwde villa aan de Oosterveldlaan in Mortsel. Hij was aldaar vele jaren president van tennis- en bridgeclub Pulhof. Eens op pensioen was dat zijn buitenverblijf! Samen werden zij ook grootouders van talrijke kleinkinderen die ten huize Arts – Schiltz steeds welkom waren: Gastvrijheid was diens leuze.

Hij overleed te Mortsel op vrijdag 24 februari 1984 op 78-jarige leeftijd. Na zijn overlijden verhuisde Elza Schiltz naar de Ringlaan te Berchem. Op het einde van haar leven woonde zij nog enkele jaren in het home “Drakenhof” te Deurne. Zij overleed op 94-jarige leeftijd in AZ Sint-Augustinus te Wilrijk op 9 juni 2002 als laatste van haar generatie.