Pers

Eén der grootste families van Antwerpen komt samen voor familiefoto: met bijna 1000 man op ‘Artskesdag’

Op zondag 20 november 2022 komt de bekende Antwerpse familie Arts samen in de recent gerenoveerde Handelsbeurs in het centrum van Antwerpen voor ‘Artskesdag’.

Tijdens deze historische familiedag komen bijna 1000 afstammelingen van Guilielmus Arts, alias den Bompa van Edegem samen en nemen ze daar traditie een familiefoto. 400 jaar familiegeschiedenis (1622-2022) wordt herenigd op één foto.

Meer info? Persverantwoordelijke Charlotte Arts staat ter uwer beschikking voor vragen en antwoorden over deze dag. Via charlotte@arts.be of 0479 655 708 of live op de dag zelf.

U bent welkom om de beleving aan te voelen en sfeerfoto’s te nemen vanaf 11u op 20/11/2022!
Let wel, dit is tijdens de fotoshoot dus u zal pas te woord gestaan kunnen worden door Charlotte Arts na de fotoshoot (12u30) voor interview/reportage. We zullen u moeten vragen geen eigen groepsfoto te trekken/publiceren uit respect voor onze fotograaf die een gigapixel foto zal nemen. Deze foto zal u via e-mail aangeleverd worden om 16u. We noteren graag de coördinaten om die te kunnen versturen.


Geef een seintje!
Mogen wij, in functie van een veilige organisatie,
vooraf een berichtje i.v.m. uw aanwezigheid ontvangen?
Dit kan via:

charlotte@arts.be of 0479 655 708.


Alvast ons verhaal:

Mede-organisator Raf Arts: “Tussen de jaren 1950-1970 was ‘tante nonneke’ (zuster Bernadette van de gasthuiszusters van Antwerpen) werkzaam op het materniteit van Sint-Augustinus waar toen zowat de helft van de familie geboren werd. Wanneer het eerste kleinkind van den Bompa van Edegem het levenslicht zag, begon ze met het bijhouden van een register in het mooie handschrift dat de nonnetjes eigen is. Op het titelblad van het boekje schreef ze ‘Geen rijker kroon dan eigen schoon’.” Deze titel werd doorgetrokken vele jaren nadien en is de bekroning van het jarenlange stamboomonderzoek van Bruno Arts. Werk dat nu wordt voortgezet door zijn zoon Raf Arts en Ann Franck.

“Grootvader Guilielmus Arts (1866-1956) legde als kleermaker de basis van het Modepaleis in de Nationalestraat. Later was hij voor geruime tijd Edegems Burgemeester (1927-1950, behalve gedurende de oorlogsjaren 1940-1945, toen hij door de Duitsers werd afgezet). Guilielmus trouwde met Marie van Bogaert en samen kregen ze 11 kinderen. Deze generatie van 11 kinderen (waarvan 7 gezinnen) leefde tussen 1892 en 1994. Opmerkelijk is dat van die 11 kinderen, er 9 mannen waren. De eerste (Antoine) werd geboren in 1892 en de langstlevende (Charles) overleed in 1994.”, aldus Valerie Jacqmain, achterkleinkind van 1 van de 2 vrouwen. Intussen is de zeventakkige familie uitgegroeid tot één der grootste families van Antwerpen met 1150 afstammelingen.

Mede-organisator Dirk Arts: “Meer dan twee jaar heeft het organisatiecomité gewerkt aan ‘Artskesdag’. Een dag waar jong en oud wordt herenigd of elkaar voor de eerste keer ontmoet in de ‘moeder aller beurzen’. Van oudsher zijn de meeste leden van de familie Arts kleermakers, advocaten, geestelijken en thans handelaars … zodat het samenkomen op zondag 20/11 in de Antwerpse Handelsbeurs ergens in de sterren geschreven staat.”

“De zeven takken van de stamboom worden vanaf 9u30 verwelkomd in de Handelsbeurs. Om 10u30 wordt de hele familie deskundig per tak verzameld voor de gigapixel familiefoto, die getrokken wordt vanop het balkon door fotograaf Peter Van den Wyngaert. Na de foto is er een groot familiefeest, waarvoor zelfs familieleden uit verre oorden speciaal zijn afgereisd naar Antwerpen.”, aldus ceremoniemeester Charlotte Arts.

Mede-organisator Carl Arts: “Het is niet de eerste keer dat de gehele familie Arts samenkomt. Al in 1903 werd de eerste van vele familiefoto’s genomen. Enkele familiefoto’s later, pronken in 1966 meer dan 200 afstammelingen op de trappen van het Museum van Schone Kunsten voor alweer een familiefoto. De voormalige Artskesdag editie vond plaats in 2003 en toen waren ze met meer dan 600 leden aanwezig. Nu, in 2022, zijn er bijna 1000 van de afstammelingen aanwezig
op Artskesdag.”

Sylvie Arts, kersverse moeder van Roger De Bruyne (wellicht afstammeling nummer 1150 en de laatst ingeschrevene): “Augusta Marie Charles Arts, alias ‘Tante Gussy’ vierde op 2 oktober haar 100ste verjaardag, ze is hiermee het oudste familielid maar daarom niet minder sprankelend. De jongste ‘Arts’ is Georges, 4 maanden oud. Fantastisch om dit verschil van 100 jaar op foto te kunnen vastleggen.”

Willem arts met zijn 10 van de 11 kinderen:

Uit de oude schoenendoos:

Oude krantenartikels